Akú pracovnú dosku do kuchyne?

Pracovná doska je hlavný komponent kuchynskej zostavy a má vplyv na jej vzhľad. Môže byť drevená, kamenná, z umelého kameňa aj skla. Každý materiál ma výhody aj nevýhody, my ich poznáme a preto vieme navrhnúť optimálne riešenie pre každú kuchyňu.

Pracovná doska s drezom Corian

Pracovná doska z umelého kameňa Corian umožňuje dokonalé zaleštenie hrán a spojov. Do dosky je možné vsadiť drez, ktorý je bezšpárovo spojený s pracovnou doskou - celá linka pôsobí ako z "jedného kusu".

Pracovná doska z drevotriesky s HPL fóliou na povrchu Napriek nízkej ceny dosky vie aj tento druh dosky vyzerať dobre, pokiaľ zvolíme vhodnú povrchovú úpravu, to znamená niečo s jednotnou farbou, v žiadnom prípade nie imitáciu dreva alebo kameňa. Tento druh dosky vyzerá najlepšie s nerezovým alebo kameninovým drezom.

Biela pracovná doska z drevotriesky

Pracovná doska z drevotriesky s fóliou na povrchu má priaznivú cenu a jednoduchú údržbu. Biela povrchová úprava kuchynskej dosky ladí s bielymi kuchynskými dvierkami a so zástenou z čierneho lacobelu robí silný, ale príjemný kontrast. Biely kameninový drez s excentrickým ovládaním sifónu tvorí s bielym povrchom dosky ideálny pár.

Kuchynská pracovná doska z mdf dosky

Napriek trendu robiť pracovné dosky z umelých kameňov sme v tomto byte použili obyčajnú bielu mdf dosku. Stojí zlomok ceny kamennej, svoj účel plní podobne a v kombinácii s kvalitným nerezovým drezom vyzerá takmer luxusne. A na rozdiel od kamennej nie je studená, takže na ňu môžete posadiť aj človeka.

Pracovná doska so zástenou z drevovláknitej dosky s nerezovým drezom

Kuchynskú dosku aj zástenu sme navrhli z drevovláknitej dosky s povrchom zo svetlo-šedého lamina. Laminátový povrch sa napriek nízkej cene jednoducho udržuje a disponuje slušnou odolnosťou voči mechanickému poškodeniu. Šedá pracovná doska ladí s nerezovým drezom aj chrómovou batériou.

Drevená pracovná doska v kuchyni s LED osvetlením

Hlavné osvetlenie linky tvoria Led pásy v profile, ktorý sme nechali zafrézovať do korpusu horných skriniek. Toto riešenie je priestorovo aj energeticky úsporné a poskytuje dostatok svetla pre prácu v kuchyni. Led diódy produkujú difúzne svetlo, ktoré je pre prácu najvhodnejšie, pretože na rozdiel od bodoviek nerobí tiene.

Pracovná kuchynská doska Corian (DuPont) Umelý kameň Corian od belgického výrobcu Du Pont pôsobí na rozdiel od umelého kameňa Zodiaq umelohmotnejšie. Zatiaľ čo Zodiaq je na dotyk chladný ako prírodný kameň, Corian je na dotyk teplejší. Z Corianu je možné vymodelovať prakticky akýkoľvek tvar. Kedže je Corian o poznanie mäkší ako Zodiaq, môže sa stať, že sa pri náročnom použití v kuchyni poškriabe. Jednou z výhod Corianových dosiek je ich opraviteľnosť, vo väčšine prípadov poškodenia je možné dosku "doplnit" a vyleštiť. Cena Corianovej pracovnej dosky do priemernej kuchyne začína od 1.500 € bez dph.

Nastenná drezová batéria

Vodovodná batéria umiestnená na stene má oproti stojanovej výhodu z hľadiska údržby - pri nástennej batérii je pracovná doska celistvá a okolie drezu je udržateľné jedným pohybom handry. Pri použití batérie z dosky tu vznikajú úzke priestory, kde sa koncentruje voda a vytvára vodný kameň, ktorý sa komplikovane odstraňuje.

Nerezová kuchynská roletka

Nerezovú roletku sme navrhli ako pokračovanie pracovnej dosky, po jej otvorení sa pracovná plocha rozšíri o plochu za roletkou. Roletka obsahuje predmety, ktoré musia byť prístupné a zároveň ich je možné rýchlo upratať jej stiahnutím. K jednoduchej údržbe kuchyne prispieva aj biela pracovná doska Corian a nástenná drezová batéria.

Veľký jedálenský stôl

Jedálenský stôl považujeme za centrum spoločenského života rodiny, preto sme ho navrhli v maximálnej veľkosti, akú priestor umožnil. Vzhľadom na aktuálne požiadavky mladej trojčlennej rodiny má stôl štyri stoličky, v prípade potreby ich však zvládne až osem. Biela farba stola evokuje príslušnosť stola ku kuchyni.

Pracovná doska z umelého kameňa Zodiaq (DuPont) Umelý kameň Zodiaq má podobné vlastnosti ako prírodný, je veľmi tvrdý, a na rozdiel od prírodného nenasiakavý. Pracovná doska Zodiaq vyzerá najlepšie v kombinácii s drezom pod dosku, ktorý môže byť nerezový alebo z umelého kameňa (rovnakého materiálu ako pracovná doska). Cena pracovnej dosky Zodiaq záleží od konkretného materiálu, ale do priemernej kuchyne stojí od 2.200 € bez dph. 

Pracovná doska s drezom z umelého kameňa Zodiaq

Kuchynská pracovná doska aj drez sú z umelého kameňa Zodiaq. Umelý kameň je jedným z najlepších materiálov pre pracovnú plochu v kuchyni, pretože je tvrdý, odolný a neobsahuje póry. Spomedzi umelých kameňov má práve Zodiaq najlepšie vlastnosti z hľadiska farbostálosti a čistenia. Vedľa drezu sú drážky na odkvapkávanie riadu.

Nerezová pracovná doska Nerezová pracovná doska je bežná v priemyselných kuchyniach, v poslednej dobe sa pre jej dobré vlastnosti začína používať aj v domácich podmienkach. Kuchynská linka z nerezu je nenáročná na údržbu, na jej udržiavanie stačí obyčajná kuchynská hadra, na jej dokonalé vyleštenie je potrebný špeciálny prostriedok. Dosku je možné spojiť s nerezovým drezom tak, že spolu pôsobia ako jeden celok. Cena nerezovej pracovnej dosky do kuchyne začína od 600 € bez dph.

Nerezová pracovná doska s drezom

Nerezová kuchynská doska má výborné mechanické vlastnosti a miestnosti dáva vzhľad profesionálnej kuchyne. Nerezovú pracovnú plochu je možné spojiť s nerezovým drezom bezšpárovo do jedného celku. Nerezový povrch pracovnej linky je nenasiakavý a teda sterilný, na jeho dokonalé vyleštenie je však potrebný špeciálny prostriedok na nerez.

Pracovná doska z masívneho dreva Pracovná doska z masívneho dreva je napriek zdaniu rovnako odolná a trvanlivá ako iné dosky. Vďaka povrchovej úprave odolá rezaniu aj špliechajúcej vode. Cena drevenej masívnej pracovnej dosky do kuchyne začína od 1.000 € bez dph.

Kuchyňa s masívnou drevenou doskou

Konzervatívna dubová kuchyňa pre seniorov má zabudované spotrebiče a pracovnú dosku aj dvierka z rovnakého dreva, aby nechala vyniknúť čiernu vitrínu vo vysokých skrinkách. Štýlová batéria má praktické ovládanie, ktoré je priamo pri výtoku, sklenená zástena z číreho kaleného skla chráni sedačku pred znečistením z kuchyne.