Veľkometrážny byt s terasou, Kondomínium, Bojnice

Viac info

Veľkometrážny byt v kondomíniu vznikol spojením dvoch stometrových bytov. Transparentná dispozícia spôsobuje prelínanie pobytových zón, ktoré sú funkčne oddelené, ale opticky prepojené. Veľká terasa dennej časti má výhľad na zámok.

Veľkometrážny byt v kondomíniu domov vznikol spojením dvoch stometrových bytov. Transparentná dispozícia spôsobuje prelínanie pobytových zón, ktoré sú funkčne oddelené, ale opticky prepojené. Veľká terasa dennej časti má výhľad na zámok. Vytvorili sme tu svieži moderný interiér, v ktorom sme použili kvalitné materiály odpovedajúce lukratívnej polohe nehnuteľnosti. Pôvodná dispozícia bola nepoužiteľná, preto sme z pôvodných bytov zlikvidovali všetky priečky aj rozvody vrátane podlahového vykurovania. Výsledok stojí za to, nový byt má logické zónovanie, proporčné priestory, obrovskú obývačku a terasu s výhľadom na Bojnice.

Obývačka v dennom priestore 78 m²

Denný priestor s plochou takmer 80 m² (rozmery 6,5 x 12,5 m) nám umožnil jasnú definíciu rozmiestnenia funkčných a pobytových zón. Po pravej strane smerom od vstupu z chodby je kuchyňa, v strede dispozície jedálenský stôl pre 8 - 10 osôb. Pre rovnaký počet ľudí je aj obývačkové sedenie po ľavej strane od vstupu.

Pozrite si aj ostatné Všetky Obývacie izby

Priestorové umiestnenie zariaďovacích predmetov

Jednotlivé kusy nábytku v dennej zóne majú zrozumiteľné geometrické tvary a sú umiestnené vo voľnom priestore, takže okolo seba nevytvárajú tmavé a neprístupné zákutia. Interiérový dizajn tak pôsobí vzdušne a nezapratane a zároveň je pre obyvateľov komfortný s minimálnymi požiadavkami na údržbu.

Obývacia izba

Obývačkové sedenie tvoria dve látkové sedačky čiernej farby s hranami s bielym prešívaním. Biele konferenčné stolíky majú rôzne veľkosti aj výšky a ich konfiguráciu je možné meniť, bielou farbou kontrastujú k tmavej látke sedačky. Sedaciu zostavu (aj jedáleň) sme umiestnili na drevený "ostrov", ktorý je teplejší a príjemnejší ako gresová dlažba.

Posuvné dvere na terasu

Po odsunutí dvojkrídlových posúvnych dverí sa pomyslená bariéra medzi interiérom a exteriérom stratí a terasa splynie s dennou časťou do jedného celku s rozlohou vyše 150 m². Identická gresová dlažba na podlahách v interiéri a na terase tieto časti opticky zjednocuje. Na terase pri obývačke bude v budúcnosti detské ihrisko.

Jedálenský stôl z dubového masívu

Jedálenský stôl z masívneho dreva sme navrhli a vyrobili špeciálne pre tento interiér, takže veľkosťou sa presne zmestil na parketový ostrov. Stôl má hmotnosť takmer 80 kg a rozmery 260 x 100 cm, čo znamená komfortné stolovanie pre 6 - 10 osôb. Drevený masívny stôl sme doplnili čiernymi stoličkami s podrúčkami z lakovaného dreva.

Nadčasové materiály

Kombináciou odolných a konzervatívnych materiálov v rôznych odtieňoch sme dosiahli interiérový dizajn, ktorý pôsobí prirodzene a zároveň sa rýchlo neopozerá. Na podlahy sme navrhli veľkoplošnú gresovú dlažbu a drevené parkety, atypický nábytok v kombinácii dreva a bieleho matného laku s čiernymi a nerezovými prvkami.

Drevené materiály v interiéri

V interiéri je zastúpené drevo vo viacerých prevedeniach a odtieňoch, kuchynské a ostatné nábytkové dvierka sú z morenej dubovej dýhy. Drevená priečka, ktorá oddeľuje sklady od hlavných priestorov, je z limbovej dýhy. Jedálenský stôl je z masívneho dubového dreva, rovnako ako parkety na "ostrovoch".

Biokrb s manuálnym horákom

Kvôli nemožnosti inštalácie komína pre odvod spalín bolo použitie štandardného krbu nereálne, preto sme použili biokrb na lieh, ktorý neprodukuje spaliny a jeho umiestnenie je možné kdekoľvek v priestore. Biokrb tvoria dva samostatné horáky, pred ktoré sme z bezpečnostného hľadiska navrhli ochranné sklo. Dĺžka krbu je 1,2 metra.

Drevená kuchyňa s nerezovou pracovnou doskou

Priestranný denný priestor nám umožnil ideálnu aplikáciu ostrovného typu kuchyne. Takmer päťmetrová zostava vysokých skriniek obsahuje hlavné úložné priestory. Kuchynský ostrov s barovou časťou má skrinky z prednej aj zadnej strany. Zvláštnosťou kuchyne je nerezová pracovná doska, ktorá kontrastuje s prirodzenými dyhovými dvierkami.

Pozrite si aj ostatné Všetky Kuchyne

Nerezová pracovná doska s drezom

Nerezová kuchynská doska má výborné mechanické vlastnosti a miestnosti dáva vzhľad profesionálnej kuchyne. Nerezovú pracovnú plochu je možné spojiť s nerezovým drezom bezšpárovo do jedného celku. Nerezový povrch pracovnej linky je nenasiakavý a teda sterilný, na jeho dokonalé vyleštenie je však potrebný špeciálny prostriedok na nerez.

Viac informácií nájdete v našom blogu: Akú pracovnú dosku do kuchyne?

Tyrkysová stena ako akcent denného priestoru

V dennej zóne sme navrhli stropy a väčšinu stien v bielej farbe, aby neznižovali celkovú svetelnosť interiéru a nechali vyniknúť prvky, na ktoré sme chceli upozorniť. Jedným z týchto akcentov je stena za televízorom, ktorú sme dali do tyrkysovej farby. Tyrkysová stena bielo-drevený interiér oživila a stal sa z nej charakteristický prvok dennej časti.

Viac informácií nájdete v našom blogu: Príprava na klimatizáciu

Okno medzi dennou časťou a kúpeľňou

Rodičovská kúpeľňa sa nachádza v strede dispozície a nemá priamy kontakt s exteriérom. Na zabezpečenie výhľadu a presvetlenie sme medzi kuchyňu a kúpeľňu navrhli sklenenú stenu na celú výšku miestnosti, vďaka ktorej má kúpeľňa dostatok denného svetla. Na strane kúpeľne je záves, ktorým je možné kúpeľňu opticky oddeliť.

Osvetlenie v predizbe

Do predizby a spální sme navrhli veľké kruhové lampy, ktoré sú v jednej rovine so spodnou hranou sádrokartónového stropu. Lampy zabezpečujú zdroj difúzneho svetla, ktoré sa podobá dennému, preto sú ideálnym riešením do miestností, kde je potrebný dostatok rovnomerného svetla vo všetkých hodinách dňa.

Vstupná hala s knižnicou

Chodba tvorí pokračovanie zádveria a predstavuje hlavnú komunikáciu v byte. Navrhli sme sem vstavaný úložný priestor, ktorý sa v strednej časti mení na otvorené police. Knihy a osobné predmety dávajú funkčnému priestoru obytný charakter. Vďaka knižnici chodba opticky splýva s dennou časťou do jedného celku, čím vizuálne rozširuje.

Pozrite si aj ostatné Všetky Vstupné haly

Drevený obklad z limby s integrovanými dverami a skriňami

Drevený kubus s limbovým obkladom je viditeľný zo všetkých strán chodby a obsahuje skladové priestory bytu. V predizbovej časti chodby obsahuje šatníkovú skriňu na vetrovky a obuv, v ďalšej časti je šatník s práčkou a sušičkou, zo strany kuchyne ukrýva špajzu. Drevený obklad kubusu je v časti pri kuchyni prerušený s oknom do hlavnej kúpeľne.

Terasa s pergolou 78 m²

Veľká terasa má podobnú rozlohu ako denná časť a vďaka dvojkrídlovým posuvným dverám opticky splýva s obývačkou reps. kuchyňou. Na dlažbu terasy sme navrhli podobný motív ako vo vnútorných priestoroch, na pobytové miesta sme navrhli drevené "ostrovy", ktoré obkolesuje veľkoplošný gres rovnaký ako v dennej časti.

Ozvučenie terasy a sledovanie televízora z exteriéru

Na prvý pohľad problematické umiestnenie televízora oproti oknu na terasu má výhodu, že televízor je možné sledovať z terasy tak, že hostia sa sedacej súprave nebránia vo výhľade divákom na terase. Sledovanie tv funguje aj pri uzavretých dverách, zvuk televízora je možné pustiť do reproduktorov na terase.

Detská kúpeľňa so šedobielou mozaikou

Detskú kúpeľňu sme navrhli hravo, aby sa v nej deti cítili príjemne, a zároveň striedmo, aby sa kúpeľňa po pár rokoch nezunovala a nebolo ju potrebné prerábať. Monochromatické materiály na podlahe a stenách nechávajú vyniknúť drevenú skrinku pod umývadlami, ktorá obsahuje hlavné úložné priestory kúpeľne.

Pozrite si aj ostatné Všetky Kúpeľne

Drevený akcent v kúpeľni

V snahe o vizuálnu čistotu a neprekombinovanosť priestorov robíme interiéry v decentných a nenásilnych tónoch tak, aby v nich vynikol prvok, na ktorý chceme upriamiť pozornosť. V tejto kúpeľni je dominantným prvkom drevená polica pod umývadla, ktorá obsahuje jediné skryté úložné priestory v kúpeľni, ostatné sú riešené ako otvorené.

Hosťovská kúpeľňa v kombinácii dlažby a mozaiky

Hosťovskú kúpeľňu tvorí umývadlo so skrinkou, záchod a murovaný sprchový kút so žľabom. V kúpeľni sme použili obklad a dlažbu z veľkoplošných gresových dlaždíc a gresovej mozaiky v sprchovom kúte v podobných šedohnedých odtieňoch, pri ktorých vyniká prírodná drevená dýha na dverách.

Pozrite si aj ostatné Všetky Kúpeľne

Dvere na celú výšku miestnosti

V interiéri sme navrhli dvere na celú výšku miestnosti, kedže tieto dvere v otvorenej polohe miestnosti neuzatvárajú a priestor pôsobí vzdušne a otvorene. Tento typ dverí musí mať rovnakú výšku ako miestnosť, preto sme nemohli použiť typizované dvere z obchodov. Všetky dvere sme nechali vyrobiť na mieru podľa aktuálnych svetlých výšiek miestnosti.

Rodičovská kúpeľňa s oknom do kuchyne

Hlavnej kúpeľni bytu dominuje sklenená stena smerom do kuchyne, ktorá vizuálne prepája dennú a nočnú zónu. Okno do kúpeľne je na prvý pohľad netypický prvok, ktorý má svoje opodstatnenie - pri používaní umývadiel majú obyvatelia denné svetlo, pri používaní vane, sprchy alebo wc môžu priehľad zatemniť špeciálnym vodeodolným závesom.

Viac informácií nájdete v našom blogu: Sklo v interiéri

Pozrite si aj ostatné Všetky Kúpeľne

Sprcha s vaňou ako jeden prvok

Do kúpeľne rodičov sme navrhli veľkú vaňu s rozmermi 2 x 1 m, ktorá plynule prechádza do sprchového kúta s murovanou podlahou a žľabom. Veľkú vaňu v kúpeľni používajú rodičia aj ako bazén pre deti, ktoré sa tu môžu hrať, zatiaľ čo rodičia majú aj spoza jedálenského stola prehľad o dianí vo vani.

Rodičovská kúpeľňa so zatiahnutým závesom

Sklenená stena medzi rodičovskou kúpeľňou a dennou časťou je netypické riešenie, vďaka ktorému získala kúpeľňa prísun prirodzeného denného svetla. Denné svetlo sa do kúpeľne dostáva cez kuchyňu s južnou orientáciou sklenených plôch. V prípade potreby je možné okno zatemniť nepriehľadným závesom.

Rodičovská spálňa s výhľadom do záhrady

Hlavnej spálni dominuje drevo, ktoré sme navrhli na podlahu aj hlavné časti rámu postele. Zaujímavosťou postele je čalúnené zadné čelo, ktoré slúži ako operadlo pri sledovaní televízie a chráni stenu za posteľou. Nočné stolíky s výsuvnými šuflíkmi sú v jednej rovine s nosným rámom postele a spolu tvoria jeden kompaktný celok.

Pozrite si aj ostatné Všetky Spálne

Transparentnosť dispozície

Maximálne transparentná dispozícia má dva priehľady, ktoré vedú stredom interiéru krížom cez dispozíciu a obyvateľom umožňujú vidieť z jednej strany bytu na druhú až von. Jeden priehľad je v dennej časti a vedie cez vstupné dvere a halu do obývačky, druhý je v nočnej zóne, vedie zo spálne rodičov cez šatník, kúpeľnu až do kuchyne.

Detská izba s poschodovou posteľou

Detskú izbu sme navrhli pre dve deti. Schodíky na poschodovú posteľ obsahujú skryté úložné priestory. Materiály detskej izby sme zvolili v neutrálnych tónoch, aby vynikli tri farby, ktoré izbe dominujú. Duté kocky na pravej strane je možné ľubovoľne premiestňovať, čo podporí detskú kreativitu od počiatočného veku.

Pozrite si aj ostatné Všetky Detské izby

Pracovný kút v detskej izbe

Do detskej izby sme navrhli dva písacie stoly, ktoré môžu deťom v budúcnosti poslúžiť ako pracoviská. Prvý stôl je súčasťou atypickej skrinkovej zostavy, druhý je na protiľahlej strane izby a na stene nad ním je veľká magnetická stena. Príručné úložné priestory stolu sú integrované do schodíkov na posteľ.

Úložné priestory v detskej izbe

Návrhy detských izieb robíme tak, aby spĺňali estetické, bezpečnostné aj funkčné kritéria. V prípade tejto izby sme do schodov, ktoré sú na prvý pohľad monofunkčný nábytkový prvok, integrovali úložné priestory. Nábytok do detskej izby sme navrhli a vyrobili na mieru, rovnako ako nábytok do ostatných izieb.

Izba pre študentku

Sviežu izbu pre študentku sme navrhli v kombinácii krikľavozelenej farby, drevenej podlahy a bielo-šedých doplnkov. Izba obsahuje širokú šedú čalúnenú posteľ, dlhý zelený pracovný stôl a úložné priestory v podobe bielych šatníkov na najmenej osvetlenej stene oproti oknu. Vzor dreva na podlahu si zvolil investor.

Pozrite si aj ostatné Všetky Detské izby

Úložné priestory v pracovnom stole

Pri výrobe atypického nábytku sa snažíme využiť jeho možnosti na maximum a pokiaľ to situácia dovolí, navrhujeme úložné priestory na netradičné miesta. V študentskej izbe sme využili hrúbku pracovného stola na výsuvné úložné priestory na uskladnenie príručných predmetov, písacích potrieb a drobností, ktoré je potrebné mať pri práci poruke.

Vysoké skrinky v študentskej izbe

Hlavné úložné priestory v študentskej izbe sme navrhli na celú výšku miestnosti na protiľahlú stenu oproti oknu, aby neznižovala prísun denného svetla do miestnosti. Skriňovú zostavu sme navrhli v kombinácii otvorených políc a uzavretého šatníkového systému s elegantným systémom úchytiek zafrézovaných do dverných krídel.

REKLAMA NA SPOTREBIČE AEG

fotografie: Dano Veselský


Prehľadávaj

Priestory

Rozloha

Cena

vlastnosti