Príprava na klimatizáciu

Príprava pre klimatizáciu s nástennými jednotkami

Príprava pre nástenné klimatizačné jednotky má výhodu, že umožňuje použiť vnútorné jednotky akéhokoľvek výrobcu. Klimatizáciu je možné doriešiť dodatočne bez stavebných úprav a potrebné inštalácie sú ukryté v podomietkových krabiciach, takže nekazia vzhľad interiéru ani v prípade, ak ju majiteľ nanaištaluje.

Podomietková príprava pre nástenné klimatizačné jednotky

Príprava pre nástenné klimatizácie je podomietková krabica, ktorá obsahuje prívod a odvod média na chladenie, komunikačný vodič, ktorý je pripojený do miesta vonkajšiej jednotky a hadicu pre odvod kondenzátu, ktorý je vyústený cez sifón do odpadového potrubia. Krabica má bielu pretierateľný kryt, ktorý nenarúša vzhľad interiéru a umožňuje dotatočne jednoduchú inštaláciu klimatizácie bez stavebných zásahov.

Podomietkový sifón kondenzačného potrubia

Odvod kondenzátu z vnútorných klimatizačných jednotiek do odpadového potrubia je potrebné viesť cez sifón, ktorý slúži pre zamedzenia prieniku zápachu z odpadového potrubia do vnútorných priestorov. Podomietkový sifón zasekaný do steny je ukrytý za dvierkami, ktoré treba umiestniť tak, aby bol sifón v prípade potreby dostupný. Táto situácia je vysoko nepravdepodobná.

Vonkajšia časť klimatizačnej jednotky

Vonkajšiu časť klimatizácie je potrebné umiestniť do exteriéru alebo odvetraného priestoru. Vonkajšia jednotka umožňuje podľa typu pripojiť viacej vnútorných jednotiek. Elektrický prívod z rozvádzača sa ťahá iba do vonkajšej jednotky, každá vnútorná jednotka je s vonkajšou prepojená medeným prívodom a odvodom chladiacej zmesi a elektrickým komunikačným káblom. Väčšina moderných klimatizácii má v sebe tepelné čerpadlo a dokáže pomáhať vykurovať miestnosť.

Diaľkové ovládanie klimatizačnej jednotky

Nástenné klimatizačné jednotky a niektoré stropné je možné ovládať infračerveným diaľkovým ovládačom, niektoré aj mobilným telefónom. Pomocou diaľkového ovládača je možné regulovať teplotu, rýchlosť vzduchu aj sklony lamiel, prípadne nastaviť prevádzkové režimy klimatizácie.

Príklady realizácii nástenných vnútorných jednotiek

Tyrkysová stena ako akcent denného priestoru

V dennej zóne sme navrhli stropy a väčšinu stien v bielej farbe, aby neznižovali celkovú svetelnosť interiéru a nechali vyniknúť prvky, na ktoré sme chceli upozorniť. Jedným z týchto akcentov je stena za televízorom, ktorú sme dali do tyrkysovej farby. Tyrkysová stena bielo-drevený interiér oživila a stal sa z nej charakteristický prvok dennej časti.

Multimediálna kuchyňa s hifi skrinkou

Bielu kuchyňu so vstavanými spotrebičmi sme navrhli v jednej rovine s dverami do spálne. Vo vysokej časti kuchyne je okrem úložných priestorov aj skrinka na multimédia, ktorá chráni hifi komponenty pred prachom. Nerezová kuchynská roleta ukrýva priestor pre malé spotrebiče a predmety, ktoré je potrebné mať počas varenia poruke, ale nie na očiach.

Rôznorodosť osvetlenia

V priestore dennej časti sme navrhli tri druhy svetiel, ktoré umožňujú meniť osvetlenie podľa nárokov na svetlo. Bodové lampy v sádrokartóne tvoria tiene a robia náladové osvetlenie. Intenzitu závesných lustrov je možné regulovať. Menšie závesné lampy nad kuchynskou linkou zabezpečujú dostatok osvetlenia pre prácu v kuchyni.