Kamenná chata pod Chopkom, Nízke Tatry, Slovensko

Viac info

Kamenná chata pod Chopkom, nazývaná aj Kamienka, sa nachádza vo vysokohorskom prostredí Nízkych Tatier vo výške 2000 m.n.m. Po dobudovaní lanovky sa kapacita chaty ukázala ako nedostatočná, preto sa ju majitelia v roku 2017 rozhodli zrekonštruovať a rozšíriť o jedáleň. Oslovili nás s hotovým projektom stavby so žiadosťou o návrh interiéru, ktorý priestory prepojí, bude útulný, ale tiež funkčný a odolný, pretože v zimných mesiacoch musí zvládať nápory hladných lyžiarov. Naša úloha nebola ľahká, pôvodná chata bola známa jedinečnou vysokohorskou až stiesnenou atmosférou, ktorú akékoľvek priestorové rozšírenie principiálne negovalo. Navrhli sme interiér, ktorý stavia na pôvodných princípoch - tvorí ho symbióza starých a nových materiálov v ich prirodzených prevedeniach. Konštrukciu pôvodnej Kamienky, kameň a drevo z 50-tych rokov, sme zakomponovali do interiéru v priznanej forme a to isté sme urobili s materiálmi novej časti - drevo a betón sme nechali priznané.

Pôvodné hodnoty, nová forma

Aj keď to tak na prvý pohľad nemusí vyzerať, prerobený interiér sme vytvorili na rovnakých hodnotách ako mal jeho predchodca. Priestor novej Kamienky je pekný v autentickej drsnosti jeho stavebných materiálov, ktoré sme navrhli bez dodatočných povrchových úprav a ponechali v ich prirodzených prevedeniach. Samozrejme, nový interiér sa vyznačuje priestrannosťou, a preto bude vždy postrádať stiesnenú útulnosť svojho predchodcu, ale presne to bolo zmyslom rozšírenia - poskytnúť kvalitnejšie služby a vyšší komfort väčšiemu množstvu hostí.

Schodisko k toaletám

Schodisko prepája odbytovú časť so suterénom, kde sa nachádzajú toalety. Kombinácia pohľadového betónu, čierneho kovu a dreva nemôže nefungovať a svojou prirodzenou estetikou zapadá do dizajnu interiéru chaty. Za povrch schodov sme po dlhých úvahach zvolili stupne z dreveného masívu, ktorý síce nie je nezničiteľný, ale je pre pohyb v lyžiarkach bezpečnejší ako dlažba. A okrem toho je v prípade zničenia možné schodnice jednoducho vymeniť.

Vešiakové steny z lamiel

V zimných mesiacoch nie je miest na vešanie nikdy dosť - na steny v odbytovej časti sme navrhli drevené lamely, ktoré okrem zjemenia chladného efektu pohľadového betónu plnia funkciu vešiakovej steny. Výklopné háčiky medzi lamelami slúžia na zavesenie kabátov, batohov, a rovnako navigačných tabúľ, oznamov a dekorácii. Pri krbe sme systém rozvinuli po podoby viacúrovňových vešiakov na sušenie oblečenia.

Druhy sedenia

Na elimináciu pocitu uniformity veľkého priestoru sme sedenie rozdelili do rôznych typov. V barovej časti sú okrem lavíc aj opracované časti kmeňov stromov, ktoré môžu slúžit ako príručné stolíky či taburety. Drevené lavice bez čalúnenia počítajú s dodatočnou prikrývkou z tkaných kobercov alebo ovčích koží. Školské stoličky sme navrhli pre jednoduchú manipuláciu, ich červená farba odkazuje na červenú strechu Kamienky a údajne podporuje chuť do jedla. 

Priehľady

Chate dala prístavba okrem zvýšenia kapacity aj množstvo zaujimavých priehľadov, ktoré vznikli v otvoroch medzi pôvodnou a novou časťou. V priereze otvorov na rozhraní sú viditeľné pôvodné kamenné murý chaty, ktoré sme z vnútornej strany obložili drevom, rovnako ako steny s hlavnými priehľadmi do exteriéru. Vznikli kontrasty kamenných múrov, teplého dreva a vonkajšieho počasia.

Bar s motívom Tatier

V barovej časti sme navrhli závesnú lamelovú stenu, ktorá môže byť využitá na vešanie dekorácii, informácii a suvenírov. Lamely sú použité aj v bare, kde tvoria plochu pre tácky. Vertikálne rozdelenia slúžia opäť na vešanie doplnkov, do horizonálneho zastrešenia baru sme integrovali svetlá a tabule s ponukou či navigáciou. Bar je navrhnutý s čiernou podnožou z mozaiky, ktorá vo zvýšenej časti s nápojmi vytvára panorámu Nízkych Tatier.

Drevo na nábytku a podlahe

Podlahy sme navrhli ako dubové palubovky, čo sme z hľadiska prevádzky vyhodnotili ako najlepšiu voľbu pre tento druh prevádzky. Podlaha ukáže svoju pravú tvár až po dlhšom používaní, kedy jej dajú škrabance prirodzenú patinu a protišmykové vlastnosti. Nábytok a obklady sme navrhli zo smrekového dreva, ktoré dá priestoru mimoriadnu útulnosť. Počas dňa odráža slnečné lúče, podvečer spolu so žiarovkami vytvorí atmosféru ako v rozprávke.

Atmosferické osvetlenie

Cez deň robia atmosféru slnečné lúče odrážané na dreve, večer sa o útulnú náladu stará osvetlenie so slabšími zdrojmi a teplým svetlom, ktoré vytvára komornú až intímnu atmosféru. Osvetlenie prístavby je navrhované zo žiarovkových sietí v kombinácii so zavesenými žiarovkami s difúzormi. V barovej časti je najvýraznejšie osvetlený bar, obvodové steny sú nasvietené nástennými svietidlami retro vzhľadu.

Toalety na kamienke

Toalety sme navrhli tak, aby boli hlavne funkčné, to znamená jednoducho udržovateľné v čistote. Na obklad aj podlahu sme použili svetlošedý gres s čiernymi špárami, ktorý je nezničiteľný a dobre sa udržuje. Dizajn dopĺňa drevený masív, z ktorého sme navrhli skrinku pod umývadlo a zástenu oddeľujúcu priestor s toaletou. Pre maximálnu hygienu a oddelenie od podlahy sme všetky drevené časti navrhli na čierne oceľové nožičky.

Autentické detaily

Na detailoch sme si dali záležať, ale trochu v inom smere, ako to robíme zvyčajne - tu nám išlo viac o vtip a jednoduchosť nápadov než o dokonalé remeselné prevedenie. V návrhu sme pracovali predovšetkým s jednoduchými materiálmi.

Vonkajšie zábery

Fotografie: Tomáš Manina


Prehľadávaj

Priestory

Rozloha

Cena

vlastnosti