Trojizbový mezonet, Ružinov

Viac info

V trojizbovom mezonete sme riešili zariadenie dennej zóny a šatníka. V obývačke sme oproti pôvodnému konceptu vymenili sedenie a televízor, čím sme získali priestor pre poriadnu sedačku a zároveň vytvorili zaujímavú "krbovú" tv skrinku.

V trojizbovom mezonete sme riešili zariadenie dennej zóny a šatníka. V obývačke sme oproti pôvodnému konceptu vymenili sedenie a televízor, čím sme získali priestor pre poriadnu sedačku a zároveň vytvorili zaujímavú "krbovú" tv skrinku. Byt bol v čase riešenia interiéru obývaný, realizácia preto prebiehala na etapy s ohľadom na čistotu prostredia. Jediným špinavým zásahom bolo prispôsobenie vývodov na stropné svietidlá a prerábka vodoinštalácie na nástennú drezovú batériu. Všetky ostatné zmeny sme navrhli tak, aby nevyžadovali búranie ani sekanie, kabeláž pre novú polohu televízie sme viedli po obvode miestnosti v sokloch a v nábytku, takže je skrytá a nezavadzia.

Nábytková deliaca stena medzi kuchyňou a obývačkou

Charakteristický prvok bytu tvorí atypická stena medzi obývačkou a kuchyňou, ktorej hmota je prerušená voľným priestorom pre receiver. Biela časť skrine zavesená na strope slúži zo strany obývačky pre uchytenie televízora, z opačnej strany ako úložný priestor kuchyne. Čierna časť je položená na podlahe a ukrýva miesto pre settopbox.

Viac informácií nájdete v našom blogu: Vizualizácia alebo realizácia?

Obývačkové sedenie s atmosférou prírody

Obývačkovú zostavu tvorí veľká pohodlná sedačka s otomanom zo šedej látky. Stojanová lampa pri sedačke môže pripomínať kaderníctvo, ale dáva príjemné a útulné svetlo. Masívne kusy cédrového dreva slúžia ako príručné stolíky. Prirodzený charakter podčiarkuje živá rastlina na stene za sedačkou. Rastlina je hydroponická, takže nevyžaduje takmer nijakú starostlivosť.

Viac informácií nájdete v našom blogu: Zeleň ako súčasť interiéru

Pozrite si aj ostatné Všetky Obývacie izby

Harmónia troch druhov driev

Prevládajúca biela farba oživená čiernymi prvkami je dostatočné neutrálna, aby nechala vyniknúť drevené časti interiéru. Na podlahe sú drevené dubové parkety, ktoré boli súčasťou bytu v štádiu, v ktorom sme ho prevzali. Doplnili sme ich tmavou wenge dyhou na dvierkach v kuchyni a obývačke a cédrovými kusmi masívneho nábytku.

Výmena televízora a sedačky

V pôvodnom návrhu bola obývačka naopak a my sme ju museli napraviť. Otočením sedačky o 180 stupňov a premiestnením televízora na protiľahlú stenu sme ušetrili koridor za sedačkou do kuchyne, čím sme pre obývačku získali väčší a ucelenejší priestor. Triviálna úprava zmenila charakter denného priestoru, ktorý je odrazu priestranný a vzdušný.

Jednotné materiály v kuchyni a obývačke

Kuchyňu sme od obývačky oddelili nábytkom, ktorý má okrem funkcie podložky pod receiver a televízor aj praktické využitie. Vrchná biela časť skrinky obsahuje zo strany kuchyne úložné priestory, v spodnej čiernej prístupnej z obývačky miesto pre skryté hifi komponenty. Dvierka v kuchyni aj v obývačke sme navrhli z prírodnej dyhy wenge, ktorá kontrastuje s dubovou podlahou a oba priestory zjednocuje.

Nástenná vodovodná batéria a zástena z čierneho skla

Všetky časti vizuálne čistej kuchyne sme navrhli tak, aby dobre vyzerali a boli úsporné na starostlivosť. Nástenná vodovodná batéria nevyžaduje diery v pracovnej doske, čím eliminuje problematickú partiu náchylnú na usádzanie vodného kameňa. Čierna zástena zo skla pôsobí exkluzívne a rovnako dobre sa udržuje.

Biela kuchyňa s wenge dvierkami a čiernou zástenou

Kuchyňa založená na kontraste tmavého dreva a bielej farby je čistá a nadčasová. Pracovnú dosku sme navrhli z bieleho Corianu, kuchynská zástena je z čierneho kaleného skla, ktoré zrkadlí obývačku, takže priestor opticky zväčšuje. Tmavohnedá dyha wenge dáva kuchyni dojem exkluzivity a s bielymi hornými skrinkami príjemne kontrastuje.

Pozrite si aj ostatné Všetky Kuchyne

Jedálenský stôl pre 4 osoby

Jedálenské sedenie sa nachádza medzi kuchyňou a obývačkou a spolu s televíznou skrinkou priestory opticky oddeľuje. Jedálenský stôl má povrch z umelého kameňa a podnožie z lakovanej bielej ocele. Celobiely stôl sme doplnili celočiernymi kovovými stoličkami, ktoré je možné použiť aj v exteriéri. Romantické zátišie dopĺňa čierna závesná lampa.

Živá zelená stena za sedačkou

Do predsteny za sedačkou sme umiestnili hydroponické kvetináče so živou rastlinou, ktorá v priebehu roka obrástla celú stenu a prevzala kontrolu nad dizajnom obývačky. Počas dňa zvlhčuje vzduch, pohlcuje prach a zlepšuje akustiku miestnosti. Podvečer po nasvietení bodovými svetlami rastlina zažiari natoľko, že môže pôsobiť ako umelá.

Viac informácií nájdete v našom blogu: Zeleň ako súčasť interiéru

Chodbová terasa mezonetu

Jediná terasa mezonetu má slušnú plochu, škoda, že jej plnohodnotné využitie komplikuje chodbovitá proporcia. Napriek tomu sa tu nájde miesto pre umiestnenie barového stola aj štyroch stoličiek. V budúcnosti má majiteľ v pláne terasu aj okolité múry pokryť drevom, ktoré interiér s exteriérom ešte viac prepojí.

Umiestnenie televízora

Pôvodný návrh bytu počítal s umiestnením televízora na stenu, kde je teraz sedačka so živou rastlinou. Takéto riešenie by priestor dennej časti rozbilo, televízor sme preto premiestnili na protiľahlé miesto - na skriňu zavesená na strope, ktorá opticky oddeľuje kuchyňu od obývačky. Z "nutného zla" vznikol estetický a charakteristický prvok bytu.

Výhľad z 19. poschodia

Hlavnou pridanou hodnotou bytu by mal byť výhľad na mesto, konkrétne na Slovnaft. Škoda, že tento výhľad sa naskytne majiteľovi len pri pobyte na terase. Z dennej časti bránia výhľadu murované steny v spodnej časti zábradlia, ktoré pravdepodobne plnia funkciu obrátených nosníkov. Je to škoda, pretože z obývačky je tak výhľad len na oblohu.

Podsvietený šatník s bieložltými skrinkami

Šatník sa nachádza v nočnej zóne na poschodí. Navrhli sme ho z obyčajných laminátových dosiek v dvoch farebných prevedeniach. Na korpusy a dvierka sme použili biele hladké lamino, zadné čelá sme navrhli v žltom lamináte. Žltá farba presvitá cez otvorené police len na niektorých miestach a vďaka svojej farbe doslova žiari.

Výsuv na celú šírku šatníka

Stena za šatníkom má viacej úskokov, v záujme maximálneho využitia priestoru sme tu navrhli skrinky na mieru s rôznymi hĺbkami. Šatník má v jednom bode dokonca 80 centimetrov, preto sme sem navrhli špeciálne kovanie, ktoré po vysunutí umožní komfortný prístup k uloženým predmetom.

fotografie: Peter Čintalan


Prehľadávaj

Priestory

Rozloha

Cena

vlastnosti